widewhyimg

Retratamentul endodontic

Retratamentul endodontic este necesar pentru a „repara” un tratament incorect efectuat in urma cu o anumita perioada medie de timp.

Ceea ce este foarte important de stiut pentru pacienti este faptul ca DUREREA sau mai bine zis absenta durerii NU REPREZINTA UN CRITERIU DE evaluare a corectitudinii unui tratament endodontic. Uneori durerea poate aparea destul de rapid, dar de foarte multe ori nu, chiar daca dintele nu este intr-o stare de sanatate.

De cele mai multe ori, in urma unui tratament incorect, spatiul din jurul radacinilor dentare se inflameaza si apare o patologie denumita parodontita apicala cronica.

Din experienta personala, 80% din tratamentele pe care le-am vazut nu erau 100% corecte, si 50% din ele sunt mediocre. Este adevarat ca organismul uman este un adevarat luptator, si de foarte multe ori pot trece ani pana cand apar primele simptome.

Oricum, in momentul in care neconfruntam cu aceasta situatie mai putin fericita, necesitatea unui retratament endodontic este evidenta. Aceste retratamente reprezinta in opinia mea cea mai complexa si dificila manopera stomatologica. De asemenea, extrem de importanta. Alternativa este extractia si implantul, ceea ce atat din punct de vedere financiar cat si biologic nu este de preferat.

Esecurile in tratamentele endodontice pot aparea din diferita cauze, cum ar fi neizolarea corespunzatoare, dezinfectarea insuficienta a canalelor, obturarea incompleta sau precara, etc.

IMG_9857

Spre exemplu, pacientul de mai sus s-a prezentat cu durere la nivelul dintelui 2.6 . Radiografia initiala ne arata un canal incomplet tratat, cu o obturatie de canal incorect efectuata. S-a efectuat anestezia, s-a aplicat diga si s-a deschis dintele sub control miscroscopic. Una dintre radacini prezenta secretie purulenta. Dupa prima sedinta in care s-a efectuat dezobturarea si reintrarea pe toata lungimea canalelor radiculare, largirea si dezinfectia acestora, s-a aplicat o pasta antiseptica pentru o perioada de timp, pe baza de hidrozid de calciu.

A doua sedinta a constat in obturarea tridimensionala a canalelor radiculare, tot sub control miscroscopic. Dupa finalizarea tratamentului, daca din punct de vedere tehnic este satisfacator, se asteapta vindecarea leziunilor provocate de infectie, dar aceasta vindecare se face in timp, pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si 2 ani. Atasez radiografia finala.

IMG_9856

Limitarile retratamentului endodontic:

-Nu intotdeauna leziunile se vindeca, indiferent cat de riguros a fost efectuat tratamentul. In acest caz, masurile suplimentare sunt reprezentate fie de rezectia apicala, fie de extractia dintelui.

– Uneori, tratamentul nu se poate efectua 100% corect din puncte de vedere tehnic, de obcei datorita imposibilitatii reintrarii pe toata lungimea canalelor radiculare, fie datorita unor blocaje de care nu se poate trece, fie datorita unor corpi straini care nu pot fi scosi sau de care nu se poate trece. Drept urmare, sansa de vindecare in aceste cazuri este mai scazuta, insa de multe ori se obtine vindecare si in aceste situatii.

– Incercarile „repetate”. Realizarea tehnica corecta a acestei proceduri depinde in mare masura de cat de „agresat” a fot acel dinte. Cel mai mare procent de dinti pe care personal nu am putut sa ii retratez corect sau mai bine zic complet din punct de vedere tehnic a fost din randul dintilor care au trecut prin mai multe „maini”. Fiecare incercare esuata in general are ca rezultat agravarea situatiei.

-Si nu in ultimul rand, exista si situatiile, si nu sunt putine, in care dintele este intr-o stare in care in mod evident retratamentul nu va avea nici un rezultat. In aceste situatii, indicatia de extractie si implant devine de electie.

 

Nota:

Aceasta prezentare reprezinta o formulare simplificata si nedetaliata cu caracter strict informativ. Nici aceasta postare si nicio alta postare de pe internet nu inlocuieste diploma si nici consultatia stomatologica.

 

Dr. Gheorghe Laurentiu

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon 0721.337.458.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *