mikroskop

Microscopul in endodontie: capriciu sau necesitate?

Scriam in alte articole despre importanta utilizarii sistemului de izolare cu diga, precum si despre etapele unui tratament de canal corect si cum ar trebui acestea realizate pentru a obtine un rezultat cat mai predictibil.

In acest articol insa, voi scrie putin despre microscopul chirurgical folosit in endodontie, care aduce o imbunatatire extraordinara a vizibilitatii medicului. Si una din aplicatiile sale cele mai importante este reprezentata de identificarea canalelor radiculare.

Si acest lucru devine foarte util mai ales in momentul in care un dinte prezinta mai multe canale decat in mod obisnuit. Si este important sa le tratam pe toate, altfel un singur canal netratat poate duce la infectii ale dintelui respectiv.

Spre exemplu, dintele de mai jos , este un premolar inferior, mai precis un 3.4 (acesta fiind numarul lui in sistemul de numerotare).

Teoretic, acesti dinti prezinta in marea majoritate a cazurilor o singura radacina cu un singur canal. Totusi, uneori numarul canalelor poate fi mai mare. In acest caz, cu ajutorul maririi si luminozitatii microscopului s-au identificat 2 canale.

poza microscopInkedpoza microscop_LI

Cam asa „se vede” acest lucru ajutand la identificarea celor 2 canale dar si la un control foarte bun in etapele de largire, dezinfectare cu substante antiseptice si obturare. (Cele 2 sageti evidentiaza cele 2 canale radiculare).

La finalul tratamentului s-a efectuat o radiografie de control, pentru a verifica corectitudinea obturatiei de canal.

2 canale reloadInkedpremolar inferior 2 canale_LI

Cerculetul rosu evidentiaza varful radacinii, cele 2 sageti galbene fiecare canal obturat, iar sageata verde reprezinta spatiul unde vor fi introdusi pivotii din fibra de sticla pentru reconstruirea dintelui, urmand ca acesta sa fie slefuit si acoperit cu o coroana pentru cresterea rezistentei.

Va atasam in continuare 3 filmulete scurte din timpul tratamentului de canal. Unul dintre ele din timpul prepararii mecanice, iar celelalte 2 din timpul obturatiei de canal.

Dr. Gheorghe Laurentiu

www.laurdental.ro

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *